Ke konci se chýlí mnohaleté úsilí několika lidí, aby měl v Praze pomník písničkář Karel Hašler. Legrace je, že k výběru místa jsem tak trochu přispěl i já.

Pomník Karla Hašlera bude stát v horní části Starých zámeckých schodů. Bude hrát na kytaru a dívat se z vyhlídky schodů čelem ke střechám pražských paláců. Kolem budou chodit japonští turisti a ti, kteří ho uslyší přes věky časů, jistě mu hodí nějaký drobný peníz k nohám.

O to, že příští sobotu 31. října 2009 ve 14:00 bude pomník odhalen, se zasloužilo občanské sdružení Písničkář, jehož členem je i můj táta. Ten mi jednou ukazoval, kde by podle jejich představ asi měl pomník stát. Uvažovalo se například o Petříně, na to taky dostali nejdřív povolení, ale tam by se to ztratilo a utopilo mezi ostatními sochami, kterých tam není málo. Přemýšlelo se taky o place pod Černou věží, kterou se vstupuje do Hradu, u tamní vyhlídky z hradeb. Říkal jsem mu na to tenkrát, když jsme se na to místo šli podívat, že se mi to moc nezdá, on tam není moc prostor pro něco podobného, a jen tak jsem plácnul, že možná by vhodnější byla poloha u špice zámeckých schodů. Písničkář hraje na Starých zámeckých schodech, o nichž je jeho slavná písnička, zády ke zdi zpívá kolemjdoucím a dívá se na svoji milovanou Prahu. No, a bylo to. Základní nápad byl na světě. Socha bude nakonec pod druhou lucernou seshora a myslím, že nakonec to vzhledem k celé symbolice nejspíš na lepším místě být nemohlo. Tak se tady tak chlubím, ale spíš to celé bylo náhoda, než cokoliv jiného. Záslužnější asi bylo, když táta oběhal všechny ty úřady 🙂 Ale naštěstí většinou vycházeli úředníci vstříc a na výsledek se tak budete moci kouknout už příští týden.

První ochutnávku fotek dokončované sochy a další info o Karlu Hašlerovi můžete kdyžtak najít už teď na webu Písničkář.cz

1 komentář