Včera se otevřela první pobočka Burger Kinga v Čechách, konkrétně v Praze na Zličíně. Dnes se zase kvůli technickým potížím zavřela, tak snad to nebude mít větší symboliku, než je potřeba. Protože je to asi první vážnější konkurence McDonaldu a první výrobna hamburgrů, která si tu zaslouží své jméno.
Před naší návštěvou Spojených států pro nás hamburgery taky byly tradičním zosobněním toho nejhoršího, co je masová světová kuchyně schopna nabídnout, pokud tedy nemluvíme o tepelných úpravách psů a koček. Ne že bychom to nějak fatálně prožívali, ne že by nám to bránilo ve střídmých návštěvách fastfoodů, ale rozuměli jsme tomu, ostatně myslím, že sociologická kniha Mcdonaldizace kultury je mimořádně inspirativní čtení.
Ale jako v případě jiných předsudků, i tento se nám trochu posunul po prozkoumání této problematiky přímo v centru dění a na vlastní kůži, přesněji na vlastní žaludeční a jiné stěny. Hamburger totiž dost často dokáže být dobré a dobře udělané jídlo. Ne, nemluvím tu o zdraví, ale někdy tu cizrnu člověk musí nahradit kromě pohanky i něčím jiným, ne?
Za zásadní zjištění považuji to, že McDonald dělá za mořem stejně hnusné hamburgery jako tady. A zcela bezkonkurenčně nejhorší mezi všemi provozovnami, které jsme tam navštívili. Takže v USA pro McDonalds není důvod, ani náhodou. Proč mají takový úspěch?, ptá se nás pak každý. Osobně si myslím, že kvůli nejlepšímu marketingu, který útočí na děti, a přece jenom asi nejlepší dostupnosti provozoven. Ale jestli je někde junk food, tak právě tady. O ostatních si nedělám žádné iluze, ale ten rozdíl je značný.Los Angeles a Hollywood je vlastně z větší části takové mexické předměstí (i centrum je předměstí).
Nejlepší bývají malé bufety, kde si s přípravou vyhrají. Například Au bon gout, který jsme měli dvě ulice na jih od našeho newyorského hotelu, byl bufet – zázrak, neskutečná nabídka od studených salátů, přes polévky, sendviče, panini, ovoce, zelenina, teplý bufet, sushi, snídaně, až po nabídku normálních potravin. Pořád otevřeno, všechno připraveno ke snadné konzumaci, bufáč, ale sto tříd nad těmi, které známe z našich krajů. Nebo hamburgerárna nedaleko Columbian Univerzity, kde nam pěkně z obou stran opráskli burger, bohatě naložili náplní a do papírového pytlíku nasypali každému asi šest malých kečupů. Tady se musí za každý zaplatit, tam nikdo nic neřeší. Ano, na jednu stranu je to plýtvání, na druhou stranu úžasná velkorysost ve vztahu k zákazníkovi (jedna z pozoruhodností a velký rozdílů proti čecháčkovsky škudlivému stylu – jen abychom někomu nedali něco víc než je potřeba a nejlépe míň tak, aby to nepoznal).V New Yorku nám asi nejpozoruhodnější zážitek připravil stánek s burgery a šejky, který se jmenuje Shake Shack. Američani jsou schopni stát úplně klidně a spořádaně neskutečné fronty úplně na cokoliv, třeba dvě hodiny na lodičky v Central Parku, ale napadlo by vás hodinu stát frontu na hamburgera?Hlavní pohled na restaurant Peggy Sue´s 50´s diner
Případ sám pro sebe, byl Peggy Sue´s 50´s diner, který jsme zmiňovali v textu o Las Vegas. Tam asi měli nejlepší hamburgery, které jsme v Americe měli, ale je fakt, že psychiku nám ovlivnilo celé prostředí dost zásadně, takže nás prosím berte s rezervou.Takhle vypadá cheesburger v Peggy Sue´s. Všechno pěkně samostatně, člověk si to sám rozdělí, naloží, napatlá a spojí. A hranolky jsou vysoustruženy do spirál, napříč celou bramborou. Jen jsme pořád přemýšleli, co udělají se zbytkem té brambory po vyřezání té spirálky. Jsou dvě možnosti – buď z toho udělají kaši, která je typickou americkou přílohou, nebo to vyhodí. Pravděpodobnost půl na půl.
Sympaticky se o nás postarali taky v Ashbury Heights v San Francisku, kde nám kromě tradičního menu doplnili kalorie ještě nadpozemským čokoladovým šejkem. Mimořádné prodejní mistrovství a zároveň velkorysost se nejlépe projevily právě tady – nejenže vám přinesou pohár s našlehaným zmrzlinovým nápojem, ale k tomu ještě šejkovací kovovou nádobu, ve které je tak třetina objemu na dolití. Mana nebeská. Zdařilá byla i návštěva starého (někdy z padesátých let) Mel´s Drive v Hollywoodu blízko Stripu. Tam zase mají v každém boxu juke boxy, které hrají za čtvrťák písničky na přání. Opět oživlé kulisy klasických amerických filmů, nádhera.
Omlouvám se, ale kdo nikdy neměl Triple Classic od Wendy´s, ten vůbec nemůže hodnotit kvalitu hamburgerů. Wendy´s je jednotka kvality, takže třeba Big Mac je asi tak 0,1 Wendy´s, Burger King se s tím Whooperem už možná blíží k 0,8 a nějaké ty menší restaurace se občas dostaly i nad 1. Musel jsem si znovu připomenout, jak krásný burger ve Wendy´s umí:
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1217604&l=4ad6f&id=560651499
http://www.facebook.com/photo.php?pid=1217605&id=560651499
Hranaté maso, čerstvá zelenina, dostatek kroužků cibule a tajná ingredience připomínající Ramu Coulinesse. Až se tohle dostane do Čech, pak teprve se místní kvalita stravování podstatně zlepší.
Potvrzuji! :D Wendys dělá nejlepší sendviče ve Státech. Jenom škoda, že se nechystá na expanzi do Čech.
A co se Burger Kingu týče, vůbec mi tam nechutnalo. Dokonce vím, že děti v rodině, kde sem bydlel, to tam nesnášeli a kdyby si mohli vybrat, radši by šli kamkoli jinam.
V zivote jsem necetla horsi clanek. Vyrobna hamburgeru? Nejlepsi hamburgery v cr? Nejlepsi hamburgery v cr rozhodne nejsou ani z burger kingu ani z mcd. Ale ze skuteckych americkych restauraci jako TGI Fridays.
Co se tyce fastfoodu. Mam radsi burger king nez mcd, ale burger king to skutecne prehani s davkami majonezy a ruznych jinych omacek v hamburgrech. To maso ale chutna, rekneme, realisticteji.
Já nenapsal, že Burger King nabízí nejlepší hamburgery v Čechách, to jen tak na okraj. A primárně jsem srovnával fastfoody, protože tam leží hlavní pozornost tohoto byznysu. A primárně jsem zaznamenával naše zkušenosti z USA. Ale jinak dobrý :)