Před Velikonocemi jsme v časopise Máma a já zachytili a následně vyzkoušeli recept na mrkvový dort. Protože to vyšlo a někteří se ptali přes FB na recept, troufáme si ho opsat pro další generace, časopis promine (kdyby měl web s receptem, odkážeme to, ale takhle…).

Nejdřív se podívejte na výsledek, po něm následuje recept, podle kterého se to dělalo. My jsme se obešli bez pistácií, na polevě jsou místo toho vysypaná sezamová a lněná semínka, nic lepšího na ozdobu nebylo. A o marcipánové mrkvičky jsme taky nestáli, proč taky 🙂 Jinak mrkev v tom perníkovém korpusu způsobí, že je to šťavnaté a není to klasicky suché, takže by se to dalo nazvat mrkvovou přidanou hodnotou. Jasně, recept není psaný úplně v našem receptovém stylu, ale co už s tím naděláme, psal ho někdo jiný.

Suroviny na dort:

250 g mrkve, 300 g krystalového cukru, 5 vajec, 75 g polohrubé mouky, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 300 g mletých vlašských ořechů, 1 čajová lžička másla, 1 polévková lžíce strouhanky, 3 polévkové lžíce nesolených pistáciových oříšků.

Na citronovou polevu:

100 g másla, 300 g moučkového cukru, 5 polévkových lžic citronové šťávy

Na marcipánové mrkvičky:

200 g červené marcipánové hmoty, 100 g zelené marcipánové hmoty

Postup:

Mrkev umyjte, očistěte a nastrouhejte najemno. Žloutky ušlehejte s cukrem do nadýchané pěny. Smíchejte mouku s práškem do pečiva a pak přidejte do vaječné pěny. Přisypte nastouhanou mrkev a očechy a vše dohromady důkladně promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a vmíchejte do těsta. Dortovou formu o průměru asi 25 cm vymažte máslem a vysypte strouhankou. Nalijte do ní těsto a pečte v troubě předehřáté na 200 stupňů asi 50 minut. Hotový dort nechte vychladnout.

Poleva:

Rozpusťte máslo a z cukru a citronové šťávy umíchejte hustou polevu. Smíchejte ji s rozpuštěným máslem a potřete jí vrchní část dortu. Polevu nechte zatuhnout.

Mrkvičky:

Z marcipánové hmoty vyformujte 12 mrkviček a ozdobte jimi dort. Střed dortu ještě na závěr posypte nahrubo naeskanými psitáciovými oříšky.